Wie ben ik

De combinatie van stem en beweging heeft me altijd geïnteresseerd en gefascineerd. Allebei spelen een grote rol in mijn lichaams-gericht aanpak, om met de stem te werken. In de afgelopen 25 jaar heb ik de stem met al zijn facetten en rijkdommen leren kennen en ontdekken en heb ik onderzoek gedaan, om bij de wortelen van de vocale expressie te komen. Als een klassiek geschoolde zangeres, heeft mij het werken met de Roy Hart methodiek diep geraakt en beïnvloed en heb ik daardoor mijn vocale horizon enorm verbreed. 

 

Ik heb 20 jaar op het opera podium gestaan en met rond 30 jaar besloten de klassieke paden te verlaten. Ik wou toen met een frisse, nieuwsgierige blik opnieuw naar mijn stem gaan kijken en door nieuwe ervaringen me laten verrassen en raken (bekijk ook mijn filmtje). Dat lukte, toen ik er achter kwam, dat er nog veel meer en andere manieren en mogelijkheden waren, mijn stem te ontdekken en te ontvouwen. De klassieke aanpak heeft mij toch altijd het gevoel gegeven in een korset te zitten. Daarom voel ik me nu in het vak van jazz en klassiek even thuis dan in de vrije en speelse stemimprovisatie. Daarnaast vind ik het boeiend, om met het facettenrijkdom van oer- en intuïtieve stem te gaan spelen, want daardoor kom je weer op een andere, diepere laag bij jezelf terecht. Het werken met de stem brengt je in beweging, omdat ze in alle ons ter beschikking staande holtes en klankruimtes resoneert en daardoor zo onmiddellijk en direct ervaarbaar en voelbaar is. 

 

Door deze veelzijdige stemervaring te hebben doorleeft, kan ik het potentiaal van mensen door een positieve benadering ervan in groepen en of  in het individuele werk met leerlingen goed aanvoelen. 

 

wat heeft mij gevormd...

 

Ik ben van oorsprong Duits en opgegroeid in Hamburg. Mijn eerste muzikale opleiding kreeg ik in mijn geboortestad door het kinderkoor  Die Hamburg Alsterspatzen, Hamburg waar ik 10 jaar aan verbonden was. Naast internationale concerten, wedstrijden, opera voorstellingen, cd-opnames en tv-optredens, heb ik al op jonge leeftijd geleerd om op het podium te staan. Zo was ik al vroeg bij verschillende opera voorstellingen betrokken de kinderrolen in te vullen bij de Hamburger Staatsoper en ben ik later doorgegroeid naar het grote koor. 1987-1990 heb ik zang gestudeerd aan de Hochschule für Musik und Theater, Hamburg. Ik heb met regisseurs als Harry Kupfer, Hans Neuenfels, Christoph Schlingensief, Peter Konwitschny, Augustus Everding, Peter Beauvais samen gewerkt. In 1995 werd ik de regie assistente van Harry Kupfer in Der Hahnenreiproductie, Komische Oper, Berlijn. Tegelijkertijd studeerde ik kunstgeschiedenis /theaterwetenschap (focus op muziek) en Europese Ethnologie , Universiteit Marburg en Freie Universität, Berlijn. In 1998 (MA) summa cum laude afgerond. Daarna heb ik nog een eenjarige postdoctorale opleiding Kulturmanagement afgerond in Berlijn. 

 

Werkervaring/opleidingen

 

In het jaar 2000 ben ik begonnen als online editor bij Planet Internet voor muziek & cultuur, Berlijn, project manager voor het online project: 'Kadoum', Muziek: Daan Maaneke (NL) Installatie: Johan Wagenaar (NL), Berlijn. Vakinhoudelijke ontwikkelingen en training op het gebied van stem en lichaamswerk. 2003 kwam ik voor het eerst in contact met de Roy Hart methodiek. 2004 oprichting van eigen stem platform Stem in Beweging, Amsterdam. Samenwerking met Jonathan Hart (New York), zoon van Roy Hart. Organisatie van internationale stemworkshops in het Vrijburcht theater, Amsterdam met eigen stempraktijk aan huis. Verder verdieping in Tai chi, Chi gong, body mind centering BMC ©, Contact dans, Yoga, Feldenkrais en de zo voedende ademtechniek van Ilse Middendorf, Berlijn. 2013 gediplomeerd tot stempedagoog Atem Tonus Ton ATT© (Somart, Wenen)

 

Verder ben ik als zangeres en performer betrokken bij Das Herzprojekt, dat is gestart in Luxembourg in 2016. (hier meer info). Als stemdocent ben ik verbonden aan het voortgezet onderwijs in Luxembourg en verzorg ik aan de Hogeschool in Wenen/Krems de stemmodulen voor de drie jaar durende theateropleiding Masterlehrgang für Theaterpädagogik.

 

Nadat ik de afgelopen 30 jaar best rond ben gekomen in mijn leven, heb ik naast Hamburg, Marburg, Genève, Berlijn, Amsterdam, Wenen en Luxemburg in de zomer van 2018 ervoor gekozen, om weer in Nederland te gaan wonen en werken, mijn land van persoonlijke keuze - waar ik me echt thuis voel, niet ver van de prachtige zee. 

 

war divides music connects - to heal the wounds of war.

https://www.musicianswithoutborders.org

Kontakt:

Stimme in Bewegung

Annikki Scheu

Schoorl/Niederlande

Tel: +0031-727501964

www.stimmeinbewegung.eu

Email: info@stimmeinbewegung.eu